Budapesten továbbra is nagy az igény a luxusingatlanokra

A budapesti luxus-ingatlan piacon a pandémiás időszak alatt is nagy volt a kereslet, sőt a felső árkategóriájú ingatlanoknak az ára sem lett alacsonyabb a korábbi évekhez képest.

A hazai piacon is emelkedik a tőkeerős magyar vásárlóknak a száma, viszont az igényeiknek és álmaiknak megfelelő ingatlanok jóval kisebb a mennyisége. Egyre többen vágnak bele az építtetésbe, viszont az igényként felmerülő zöldövezeti, panorámás, igényes ingatlannak a városhoz való közelséggel is rendelkeznie kell.

A luxus-ingatlan piac meglehetősen speciális, mivel ezeket az ingatlanokat általában nem szemlézhetjük meg az ingatlan-piaci portálokon, a diszkréció és egyéb szempontok miatt főként a speciális ügyfélkörrel rendelkező ügynökségeken keresztül bonyolódik.

Az elmúlt tíz év technológiai fejlődése miatt a luxus ingatlanokban már közel sem az jelenti a színvonalat, mint ami korábban, a minőség az új high-tech rendszerekben és a beépített technológiában van jelen. Ezekben az otthonokban a már a klíma helyét is mennyezeti hűtés-fűtés vette át, ráadásul az intelligens távirányítható rendszerek a felső szegmens számára alapvető elvárás.

Az elmúlt évtizedben a nagy lakások iránti kereslet megnövekedett, egyre többek körében népszerűek a minőségi társasházakban a teraszos, akár 300-400 négyzetméteres lakások, amely már nem csak lazulásra is lehetőséget biztosít anélkül, hogy a biztonság miatt kellene aggódni, vagy a kerttel együttjáró faladatokkal bajlódni. Addig amíg a kétezres évek környékén a luxus fontos szimbólumát a nagy méretű házak jelentették, addig mára a nagy terek mellett a megfelelő elosztású szobák, és helyiségek a keresettek, és a korábbiaknál kisebb házakat álmodnak meg maguknak és építtetnek. A méret mellett a korábbi népszerű burkolatok helyét a látszóbeton, az acél és az üveg vette át. A mai luxusotthonokban jóval ésszerűbb a helyiségek eloszlása, viszont a belső terek úgy alakultak át, hogy a különálló gardóbszoba mellett a szülők rezidenciájához saját bejáratú fürdőszoba csatlakozik- akár a gyermekek szobájához is. A belső medence a korábbi évtizedekben kifejezetten a státusz szimbólumként jelent meg, mára ez is átalakulóban van.