5 közismert zöldség, amellyel a kezdő kertészek is boldogulnak

Kezdő hobbikertészként nehéz elindulni, hogy milyen zöldség vagy virág ültetésébe érdemes belefogni. A siker záloga, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek egyszerűen és kevés gondozással is tarthatók. Öt olyan kedvelt zöldséget gyűjtöttünk össze, amellyel kezdőként sem kell kudarctól félni.

A kertészkedés egyre divatosabb, sokan vágnak bele akár egy falatnyi földterület birtokában is, de a balkonkertészkedés is egyre több követőre talál. A házi konyhakert előnye, hogy friss növények karnyújtásra vannak a konyhától, ráadásul a növényekkel való ténykedés is kifejezetten kedvező a lelki egyensúly szempontjából. A sikeres termesztés akár zöldségek, akár virágok terén négy egyszerű lépésben kivitelezhető:

  • Megfelelő terület kiválasztása a fényviszonyok figyelembe vételével
  • Az ültető terület előkészítése – ásás, az öntözés megtervezése, talajtakarás
  • Beültetés magvetéssel, palántázással
  • Kertgondozás és betakarítás

Könnyen termeszthető zöldségek kezdők számára

Borsó

A borsó ültethető februárban, de a tavasz eleje és az április is alkalmas a vetésre. Fontos, hogy napos helyre telepítsük, és gyakori öntözésről kell gondoskodnunk. A folyamatos borsó szedését szakaszos vetéssel biztosíthatjuk, ez azt jelenti, hogy két-három hetente újabb sorban vethetjük el.

Cukkini

A cukkini magról vethető már áprilisban, érdemes a tövéhez talajtakarót helyezni, hogy az optimális nedvességet biztosítsa.

Salátafélék

A fejes saláta, és a leveles saláta magról és palántáról is egész évben termeszthető, de kiskertekbe inkább a palánta ültetése ajánlott, félárnyékos helyre ültessük el.

Babfélék

A bab az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségféle, gyorsan csírázik. Választhatunk vörös és fehér, illetve a zöldbab fajták közül. A zöldbab ültetésére ideális hónap az április, nem csak szabadföldbe, de erkélyen balkonládában is nevelhető.

Spenót

A spenót a legkorábban termő friss zöldség, egyszerűen termeszthető. Érdemes többször vetni, áttelelésre egészen szeptember közepéig elvethető a magja. A kikelt növényt ajánlott talajtakarással védeni. Mivel a kis növények nem érzékenyek a talaj menti fagyokra, a tavasz eleje ismét alkalmas a magvetésre.