Milánó látnivalók

Milánó a divat és az olasz foci fellegvára, emellett jelentős történelmi múlttal és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Fő vonzereje, hogy a legfontosabb látnivalói akár rövid kiruccanással megtekinthetők ráadásul gyalogosan elérhetők. Gyakran nagyon kedvező áron kínálnak a fapados légitársaságok repülőjegyet, így egy jó meccs mellé tökéletes hétvégi program lehet.

Milánó főbb látnivalói

Olaszország egyik legnagyobb városa, azonban fő vonzereje, hogy Milánó legfontosabb látnivalói gyalogosan elérhetők akár a Dómtól is. Az ország fő pénzügyi és üzleti központja, de jelentős történelmi múlttal és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Évente két alkalommal a divatvilág központja, de a focirajongók számára is a kihagyhatatlan úti célok egyike.

Milánói székesegyház

A monumentális méretű Santa Maria Nascente katedrálist általában Duomo di Milano-nak nevezik. A Milánói dóm késő gótikus épülete egyike a világ legnagyobb befogadóképességű templomának. Habár a 14. században kezdték építeni, a homlokzatát csak az 1800-as években fejezték be. A templom tetejét 135 finom faragású torony díszíti, valamint a külsejét összesen 2245 márványszobor teszi bámulatossá. A főbejárata közelében a Piazza del Uomo mellett található a 4-7. században épült Basilica di Santa Tecla, és egy 4. századi keresztelőkápolna, amelyeket a metrórendszer építésekor tártak fel.

Milano Dom

Piazza dei Mercanti

Alig pár utcányira a dómtól található a hangulatos tér, amely a középkorban a város központja volt. A tér sikeresen megőrizte korábbi jellegét. A teret övező épületek voltak egykor Milánó adminisztrációs és közigazgatási épületei.

milano piazza dei mercanti

Santa Maria delle Grazie templom és kápolnája

A Santa Maria delle Grazie templomtemplom fő nevezetességét da Vinci leghíresebb alkotásának, az Utolsó vacsora festménye adja, amelyet az egykori domonkos kolostor refektóriumi falára 1495-1497 között festettek. A helyiek csak Cenacolo Vinciano-nak nevezik. A templom 1980 óta része a Világörökségnek.

milano santa maria delle grazie

Galleria Vittorio Emanuele II

A nagyszerű épület 1865-ben épült, a maga korában Európa legnagyobb bevásárló árkádjának számított. A Galleria Vittorio Emanuele II épülete hatalmas üveg kupolával és díszes mozaikpadlóval rendelkezik, a mai bevásárló központok elődjének is tekinthető. Napjainkban luxus üzletek és elegáns kávézók otthona, a helyiek „il salotto”- szalon néven emlegetik, és milánói hétköznapok fontos helyszíne.

milano galleria vittorio emanuele ii

San Maurizio templom

A Santa Maria delle Grazie templom belsejét az egyik legszebb milánói templomnak tartják a teljes belső terét beborító bibliai témájú freskói miatt. A templomot az egykori római cirkusz, és a római falmaradványok fölé építették és részét képezi a Régészeti Múzeumnak.

milano san maurizio templom

La Scala

A világ egyik legrangosabb operaháza, ahol egy múzeum is található. A Scala épületében megtekinthetők a nevezetes előadások jelmezgyűjteménye, de a híres szerzők és előadók személyes emlékei is. Próbamentes időszakban nemcsak a múzeum, de maga az operaház belseje is nyitott a látogatók számára.

milano la scala

Naviglio

A Naviglio Milánó legfelkapottabb városrésze, az éjszakai élet központja. A csatorna mentén számos kávézó, üzlet és a fiatalok zenei klubjai találhatók. A csatorna partján állomásozó hajók nyaranta a Szent Kristóf fesztivál rendezvényei miatt megtelnek szórakozni vágyókkal, de emellett számos esemény, koncert, antik piac, kézműves vásároknak is a helyszíne.

milano naviglio

Leonardo da Vinci Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeum

Az egykori kolostorban lévő múzeum a tudomány és a technika történetét mutatja be egészen a korai tudósok munkáitól a modern időkig bezárólag. A múzeum gyűjteménye három épületben 28 részlegben találhatók meg. A központi eleme Leonardo da Vinci Galéria, ahol az általa megálmodott szerkezetek csodálhatók meg, – amelyeket a vázlatai alapján készítettek el. A tevékenység célja, hogy a tudományos ismereteket minél szélesebb körben népszerűsítse, ezért számos interaktív terem ösztönzi a látogatókat a kipróbálásra.

milánó leonardo da vinci museum

San Siro Stadion

Habár az olasz foci egyik legkitűnőbb csapatainak az AC Milan-nak, és az FC Internazionale-nak az otthona stadionja kissé távol esik a központi látványosságoktól, a rajongók megközelíthetik a Dómtól metróval és villamossal is.

A világ leghíresebb stadionjai közé sorolható, 1926-ban építették, múzeummal is rendelkezik, és stadiontúrákra is lehet jegyet vásárolni. A hírek szerint az ikonikus épületet lebontják, és egy új, hatvanezer fős stadiont építenek fel a helyén, a tervek szerint a2022/2023-as idényt már az új San Siro stadionban kezdik.

Milánó San Siro

További kirándulási ötletek Olaszországban
Herculaneum
Rimini
San Gimignano

Városlátogatások

Párizs látnivalók 2 nap alatt
München