Nélkülözhetetlen energiaforrásunk, a szénhidrát

  • Propono Magazin
  • Nélkülözhetetlen energiaforrásunk, a szénhidrát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • Életmód
szénhidrát

Szervezetünknek és agyunknak szüksége van energiára, melyet szénhidrátokból, zsírból és fehérjéből nyernek. Ezek közül a legfőbb energiaforrás a szénhidrát. Ez, a közhiedelemmel ellentétben nem csak üres kalóriákat jelent, melyek súlygyarapodást okoznak., legalábbis nem mindegyik fajtája. A legjobb, ha az elfogyasztott élelmiszerek egyharmadát teszi ki szénhidrát, de persze nem pizza vagy tészta formájában.

Kétféle szénhidrát típust különböztetünk meg:

Az összetett szénhidrátok nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, melyek sokáig jóllakott érzést keltenek. Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, a különböző zöldségek, a puffasztott rizs, vagy a zabpehely.

Ezzel ellentétben az egyszerű szénhidrátokat kerülni kell. Ezek ugyanis semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, valamint elfogyasztásuk után hirtelen megemelik a vér cukorszintjét, így nagyobb kockázattal alakul zsírrá a szénhidrát.

Vannak étrend-kiegészítők, amikkel szabályozni tudjuk a szénhidrátok felszívódását. A BioTech USA Carbox ízesítetlen szénhidrát-komplex ötféle szénhidrátot tartalmaz, melyek mind eltérő felszívódási idővel rendelkeznek. Ez a készítmény főleg azoknak ajánlott, akik rendszeresen sportolnak, hiszen az ő esetükben kiemelten fontos, hogy az izmaik elegendő tápanyaghoz jussanak. Főleg edzés után kell pótolni az elhasznált energiát, így a szervezet gyorsabban regenerálódik és fel tud készülni a másnapi edzésre is. A szükséges mennyiség egy átlag embernek körülbelül napi 4-6 gramm. Amennyiben pedig nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű és típusú szénhidrátot, testünk a fehérjéket kezdi el lebontani.

A szénhidrátok az energia szükséglet feltöltése mellett, egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkeznek. Elnyomják az éhséget, gyorsítják az anyagcserét, javítják a kedélyállapotot, csökkentik a stresszt.

Ha keveset fogyasztunk belőle, előfordulhatnak emésztési problémák. Ezen kívül a glükóz nélkül agyunk nem tudna megfelelően működni. Az úgynevezett szerotonin nélkül pedig ingerlékenyek, fáradtak és rossz kedélyállapotúak lehetünk, tehát nélkülözhetetlen a boldogságunkhoz.