Tisza-tavi Ökocentrum

Tisza-tavi ökocentrum poroszló

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum a Tisza-tó régió egyik legjelentősebb attrakciójának számít. A 2012-ben megnyílt Ökocentrum főépülete négy szinten, 2600 m2-en, parkja mintegy 10 hektár területen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Az Ökocentrum egész évben várja látogatóit számos élménnyel és programmal, izgalmas turisztikai attrakciókkal.

Az Ökocentrum 2012-es megnyitása óta dinamikusan növelni tudta látogatói számát évről évre, míg 2015-re már átlépte az évi 200.000 határt is. A látogatók összetételéről az ökocentrumnak, mérési statisztikái nem állnak rendelkezésre, így a látogatók összetételére vonatkozólag a központ munkatársai által nyújtott szakértői becslésekre hagyatkozunk. A látogatóközpont vendégei 92-93%-ban magyar turisták, a külföldi látogatók részaránya (hasonlóan a tóparti települések arányaihoz) a látogatók 7-8%-át adják. A turisták 55-60%-a családos vagy diák kedvezményes belépőjegyet vásárol. A központ látogatói között jelentős részarányt képviselnek az iskolai csoportok, évi 35-40 ezer fővel a látogatók 17-19%-át adják. Különösen erős az iskolai csoportok részaránya a május, júniusi hónapokban. Az ország más turisztikai desztinációinál tapasztalható szezonalítás jelensége a látogatóközpont esetében is tapasztalható, de mértéke enyhébb lefolyású.

Ugyan a látogatóközpont látogatottságánál is a két legjelentősebb hónap a július és az augusztus, de a szezonalitás hatásait jelentősen módosítja az iskolás csoportok nagyszámú május, júniusi és kisebb arányban szeptember, októberi látogatásai. A csúcshónap az augusztus – melynek hétvégi napjai akár a napi 3000-es látogatószámot is elérik – amikor az éves látogatottság megközelítőleg 20% (43.000 látogató) realizálódik. Ezzel szemben a téli hónapok hétköznapjai jelentik a legkevésbé látogatott időszakot, nemegyszer napi 30 fős látogatóval. A környék körbeutazására leginkább alkalmas közlekedési eszköz a saját személygépkocsi, ez teszi lehetővé a legnagyobb flexibilitást. A tankoláshoz kedvezényes üzemanyag kártya ajánlatos, így olcsóbb árakon tankolhat a régió bizonyo töltőállomásain.