Csaknem 150 ezren látogattak el a tavaly átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba

Tapolcai-Gyogybarlang

Csaknem 150 ezren látogattak el a tavaly év elején megnyílt Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba – mondta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója , hozzátéve: a park területén több helyszínt érintő fejlesztés fejeződött be 2015-ben.

Puskás Zoltán elmondta, hogy a tavaly ősszel zárult, 390 millió forintos uniós természetvédelmi beruházás a gyulafirátóti Mikládi láp területét, a Tihanyi-félszigetet és a Káli-medence öt helyszínét is érintette, visszaszorították a vízi növényzetet és fás legelőket alakítottak ki.

Beszélt arról is, hogy a tavaly januárban átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket, akik tíz teremben, köztük egy 3D-s moziban ismerkedhetnek a karsztkincsekkel, a legkisebbeket pedig játszótér, kúszóbarlang és mászófal várja. Az igazgató megjegyezte, hogy tavaly mintegy hétezren vettek részt a tihanyi „Levendula Szedd Magad” akcióban, a monoszlói Hegyestű egykori vulkánra pedig 42 ezer látogató volt kíváncsi.

A 25 éve felfedezett Csodabogyós-barlang föld alatti rejtett cseppkővilágát 2800 kalandozni vágyó ismerhette meg – fűzte hozzá.
A bakonybéli Pannon Csillagdában, az Acta Galilei című planetáriumi film és a megújult Mars tárlat várja az érdeklődőket.

Többéves előkészítő munkát követően az igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony-Balaton Geopark 2012-ben sikeresen pályázott a Globális Geopark Hálózat tagságára, ennek köszönhetően az elmúlt évben megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet – jegyezte meg az igazgató.
Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1-15 kilométeres sávban húzódik, területe mintegy 57 ezer hektár.

A nemzeti park területén 14 látogatóhely várja az érdeklődőket – olvasható a nemzeti park honlapján.
Fotó: https://termalfurdok.com/tapolcai-gyogybarlang/