Málta látnivalók: Szent Elmo erőd

Valletta félszigetén található napjainkban a Máltai Rendőr Akadémiának otthont adó 16. századi erőd melynek egyes részei két izgalmas és sokak által ismert kalandfilmben tűntek fel, a „Cutthroat Island” és a „Monte Cristo grófja” című filmekben.

A legkorábbi erődök egyike  a kikötők környékén. 1550-ben  az akkori legmodernebb elvek szerint, Pietro Prato tervei alapján épült, némely  források szerint   egy korábbi erőd helyén. A két kikötő közti félsziget csúcsán álló, szabálytalan csillag alakú erődnek nagyon  fontos szerepe volt az öblök bejáratának védelmében.

Fort Saint Elmo, La Valletta

A  törökök is elsőként a Sant’Elmót próbálták bevenni 1565-ben . Az egy hónapig tartó ostrom alatt sokkal nagyobb nagyobb volt a veszteség ,  mint ahogy azt a  törökök gondolták. Miután újjáépítették  katonai használatba került. A későbbi évszázadokban szükségessé vált a többszöri megerősítése .

Miután a britek is résztvettek az erőd megerősítésébe a hajók elleni védelem egyik fontos  helye  lett.

Ma a hadsereg tulajdonában van. Évente 29 alkalommal 40 perces látványos, kosztümös felvonulást és bemutatókat  rendeznek az erődben az ideérkezők szórakoztatására.

Fort Saint Elmo, La Valletta

Ezen kívül minden hónap harmadik vasárnapján , látványos, izgalmas kosztümös csatát rendeznek a máltaiak és franciák között. Az erőd megtekintése után a környékbeli kölcsönzőkben yacht bérlés ajánlott, egy gyönyörű hajókirándulás keretében felfedezhetjük a környék látnivalóit a tenger felől.

További nyaralási úti célok
Maribor látnivalók
Agua Magica