Mi a citológia és milyen gyakran kell elvégezni?

  • Propono Magazin
  • Mi a citológia és milyen gyakran kell elvégezni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • Egészség
citológia

A méhnyakrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés. Hála a rendszeres szűrővizsgálatoknak, már korai fázisban kiszűrhető és hatékonyan gyógyítható.

A citológiai vizsgálat megelőző jellegű, mintavételt jelent a méhnyakból ginekológiai vizsgálat keretében, ami a méhnyakrák kiszűrésére szolgál. A szűrés óriási jelentőségű a nők egészsége szempontjából, mivel a méhnyakrák rendszerint néhány év alatt fejlődik ki és egy jól látható, úgynevezett daganat előtti állapot előzi meg. A citológiai vizsgálat ezt képes felismerni. A korán felismert betegség ezért teljes mértékben gyógyítható.

Habár léteznek bizonyos további kockázati tényezők, többek között a korai szexuális élet, gyakori partnerváltás, 45-55 év közötti életkor, dohányzás, vagy a szülések magas száma, azonban elmondható, hogy a megbetegedés kockázata gyakorlatilag minden nő esetében fennáll. A méhnyakrák a human papilloma vírusfertőzés (HPV) következménye. Ebből kifolyólag a citológiai vizsgálatot megelőző jelleggel két-három évente kell elvégezni, de a szexuális élet megkezdését követő három évnél nem később. Amennyiben kimutatható a HPV fertőzés, a vizsgálat éves rendszerességgel végezendő. A mintát ginekológiai rutinszűréssel veszik, teljes mértékben fájdalommentes, sok esetben életmentő fontosságú lehet.