Mit tegyünk foghúzás után?

foghúzás

A fogászati székben ülve mindenki azt a pillanatot várja, mikor léphet ki azon az ajtón, hiszen valljuk be – félünk a fogorvostól, fájdalmat okoznak a foghúzás alkalmával… stb. Vagy legalább is ezt gondoljuk, azonban a modern technológiának köszönhetően ez a fájdalom minimálisra csökken a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően. Most azonban arról szeretnénk szót ejteni, hogy mi vár ránk egy foghúzás után?! A fogorvos általában felírja a legfontosabb teendőket egy papírra, hogy foghúzás után mire figyeljünk, mit tehetünk, mit nem tehetünk.

Az elsődleges dolgunk a foghúzást követően, hogy fogaink között kell 15 percig szorítani a tampont, hogy a vérzés minél előbb elálljon. Csakis folyadékot szabad fogyasztani a zsibbadás ideje alatt, és lehetőség szerint buborékmenteset. Tilos szívogatni és öblögetni a foghúzás helyét, ugyanis akár vérdugó képződhet az eltávolított fog helyén, és ha kimosásra került, fájdalmas gyulladás alakulhat ki az adott sebhelyen, amely a gyógyulást is késleltetheti, és nagy fájdalommal is jár.

Amennyiben a seb sárgás-szürkés színű lesz, nem kell megijedni, mert ez teljesen normális szín. A foghúzás után tilos fogyasztani tejterméket, valamint tömény alkoholt! Legalább két napig kerüljük a nehéz fizikai munkát, így az edzést is. Amennyiben a felső állcsontból került eltávolításra a fog, akár meg is nyílhat a seb egy komolyabb emelés esetén, amely következménye lehet az arcüreg felülfertőzése.

Jegeléssel, hideg vizes borogatással lehet enyhíteni a foghúzás utáni duzzanatot, további fájdalom esetében nyugodtan vegyen be fájdalomcsillapítót. A dohányzást lehetőség szerint csökkentse, mert hátráltatja a gyógyulást! A zsibbadást követően óvatosan a másik oldalt használva lehet enni. A fogmosást ne hagyja ki, a foghúzás helyén mindössze óvatosabban tisztítsa, a sebet ne dörzsölje! A szájzuhanyt és a szájvizet 2-3 napig ne használja.

Sajnos a foghúzással együtt járó fájdalom akár 1 hétig is eltarthat. A fogorvoshoz másnap vissza lehet menni, aki enyhítheti a fájdalmat egy gyógyszerrel átitatott gézcsíkkal, amelyet belehelyez a sebbe, így jelentősen csökkenti a fennálló fájdalmat.

Ilyen enyhítő segítség lehet a soft lézer használata, amely szintén elősegíti a gyógyulást. Mindenképpen forduljon orvosához, ha bármilyen újabb panasza, fájdalma fellépne a foghúzás, vagy bármilyen egyéb beavatkozás után!