Muskátli teleltetése: Hasznos tippek

muskátli

Még az éjszakai fagyok beállta előtt a balkonok, a teraszok díszeit ideje előkészíteni a vegetációs időszakra. Az október ideális a teleltetés megkezdésére, ráadásul a muskátli az a fajta növény, amelyet egy csöppet sem ördöngös a következő tavaszra átmenteni. Érdemes kipróbálni, jövőre pompás virágokkal meghálálja a gondoskodást.

Az ősz beálltával sokan szabadulnak meg a szabadtéri növényektől, pedig egy kis munkával egyes virágok könnyen átmenthetőek lehetnek. Mások viszont – a költségtakarékossági szempontok mellett – megpróbálják évről évre megőrizni a kedvenc virágtöveiket. Vannak jól bevált módszerek, amelyek alkalmasak a helyszűkével rendelkező hobbikertészek számára is.

Az ideális hely megtalálása

A hobbikertészeknek a teleltetés helye okozza általában a problémát. A növényeknek ugyanis a téli pihenéshez speciális körülményekre van szükségük, a nedves sötét pincében például elrothadhatnak. Ideális lehet a lépcsőház, fűtött garázs, de egy kevésbé meleg helyiség is alkalmas lehet az állómuskátli számára. A vegetációs időszakban csak 10-12 Celsius fokra van szükségük, valamint a nyári évszakkal ellentétben csak igen kevés öntözést igényelnek. A futó muskátli fajták azonban jól kényesebbek, mindig beültetve, és világos helyiségben tároljuk.

muskátli

A növény elhelyezése

A teleltetés előtt érdemes a növényeket legalább a visszavágni.  A világos helyen tárolt muskátli maradhat a cserépben, vagy a balkonládában, viszont a pincébe helyezett növényeiknél egyéb praktikát kell bevetni. Az álló muskátli jól tűri a száraz teleltetést. Vegyük ki az edényéből, rázogassuk le a gyökereiről a földet. Érdemes mind a növény hajtásait, mind a gyökérzetet is visszavágni. Majd a töveket tekerjük be alaposan egy nagy újságpapírba és fejjel lefelé lógatva akasztgassuk fel. A vegetációs időszakban nincs szükség tápoldatozásra, és csak 2-3 hetente öntözzük meg egy kevés vízzel

Hány évig teleltethető a muskátli?

A szakértők véleménye alapján az álló muskátlik 4-5 évet is kibírnak, azonban ezt követően a növény is elöregszik, ezért célszerű a következő tavaszon új, fiatal töveket beszerezni.

Van-e különbség az átteleltetett muskátli virágzásában?

Az átteleltetett muskátlit a következő év tavaszán kellő óvatossággal helyezzünk ki a szabadba, csak az éjszakai fagyok megszűnte után. A friss állományhoz képest kicsit több időre van szüksége a virágzáshoz, ezért számítsunk arra, hogy pár hét különbséggel fogja az első virágait meghozni.

Ez is érdekelhet

málna metszése