Ki a szerencsejáték függő?

szerencsejáték függő

A szerencsejáték egy igen gyakori tevékenység, amelyet minden korosztály és különböző társadalmi háttérrel rendelkező ember gyakorolhat és élvezhet. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a szerencsejáték-függőség jeleivel, hogy szükség esetén segítséget kérhessünk.

Kit nevezünk szerencsejáték függőnek?

Szerencsejáték függő az, aki nehezen tudja kontrollálni a szerencsejátékkal kapcsolatos késztetéseit. Sokan megpróbáltak már leállni, de úgy tűnik, segítség nélkül nem tudják abba hagyni. Életük fókuszában kizárólag a szerencsejáték áll, és gyakran túl sok időt és pénzt fordítanak a szerencsejátékra, míg mást, az életükben fontos dolgokat, például a családot, a munkát vagy az iskolát elhanyagolják.

Szerencsejáték-függő személyek jellemzői a következők:

 • A szerencsejáték nagy szerepet játszik az illető életében – sok időt és energiát vesz el tőle. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy nem tudnak munkát vállalni, mert állandóan a szerencsejátékon jár az eszük, vagy azt tervezgetik, hogyan szerezzenek még több pénzt, hogy folytathassák a fogadásokat a kaszinóban vagy a sportfogadásban.
 • Úgy érzik, hogy nincs remény számukra, amikor megpróbálnak leszokni – annak ellenére, hogy sok más embernek sikerült már sikeresen leszoknia erről a függőségről olyan kezelési programok és támogató csoportok által, mint például az Anonim Szerencsejátékosok (GA) segítségével.
 • Egyes függők úgy gondolják, hogy „ezúttal” másképp lesz, mert eddig semmi sem segített nekik! Ez az érzés még a szokásosnál is nehezebbé teszi a felépülést.

szerencsejáték függőség

A szerencsejáték iránti igény egyre nő, és egyre nagyobb tétekkel

Az igény, hogy egyre többet és többet játsszunk egyre több pénzzel, a függőség legnyilvánvalóbb jele, mert közvetlenül mérhető. Amikor valaki elkezd szerencsejátékozni, általában egy kisebb összeggel kezdi, mondjuk 20 dollárral, euróval. Egy idő után lehet, hogy már 50 vagy 100 dollárral kell játszania ahhoz, hogy elégedettnek érezze magát a nyereményével. Ha megkérdezzük, hogy miért költ ennyit valamire, amire nincs is szüksége, és ami potenciálisan anyagi csődhöz vezet, ha nem figyelnek rá, általában azt fogják mondani, hogy azért, mert „ez szórakozás”. Ez az egyik legnagyobb hazugság az egész szerencsejátékban: nem számít, hogy mennyi pénzed van, vagy nincs. Ha egy adott pillanatban szórakozásnak tűnik számodra, akkor mindenképpen menj előre, és vesd bele magad bármilyen játékba, amelyik éppen megragadta a figyelmedet, és játssz tovább.

Nyugtalanság vagy ingerlékenység, amikor megpróbálja csökkenteni a szerencsejátékot

 • Ha nyugtalannak vagy ingerlékenynek érzi magát, amikor megpróbálja csökkenteni a szerencsejátékot, akkor fontos, hogy szakember segítségét kérje! Azért, hogy minél többet tudjon meg a függőségéről, és arról, hogy hogyan szabadulhat meg az életét uraló függőségtől.
 • Kérdezze meg barátait és családtagjait, hogy ismernek-e valakit, aki hasonló élményen ment keresztül. Az ő történeteik betekintést nyújthatnak abba is, hogy mi segített nekik legyőzni a függőségüket.

Szerencsejáték, mint eszköz a problémák elől való menekülésre, vagy a tehetetlenség, a bűntudat, a szorongás vagy a depresszió érzésének enyhítésére

 • A szerencsejátékot gyakran a problémák elől való menekülésre, vagy a tehetetlenség, bűntudat, szorongás vagy depresszió enyhítésére használják.

szerencsjáték függőség gyógyítása - terápia

Ismételt sikertelen kísérletek a szerencsejáték abbahagyására

Lehet, hogy a függő meg akar állni, de nem tud.Minél többet próbál leállni a szerencsejátékkal, annál nehezebben fog sikerülni. Ennek az az oka, hogy:

 • Úgy érzed, hogy te irányítasz, amikor megpróbálsz nem játszani. De amint abbahagyjuk a próbálkozást, és ellazulunk, vagy eltereljük a gondolatainkat, az agyunk újra beindul, és arra ösztönöz, hogy a szerencsejátékra gondoljunk (és általában vissza akar minket ültetni a számítógéphez). Ettől megint úgy érezzük, hogy elvesztettük az irányítást, ami még tovább növeli a szorongásszintünket! Valójában bármikor, amikor unatkozunk vagy ellazulunk (és valószínűleg akkor is, amikor elfoglaltak vagyunk!), az agyunk valószínűleg elég gyorsan visszaáll a „szerencsejátékos üzemmódba”.

Jó tanács a szerencsejáték függővel együttélő családtagoknak!

Ha a partnered azt mondja, hogy úgy döntött, hogy NEM játszik többé – ne higgy neki! Kizárt, hogy tényleg megváltoztatta a viselkedését. Mert semmi mást nem változtatott meg – csak a hozzáállását egy bizonyos tevékenységhez, ami amúgy is elég gyakran előfordul! Ugyanúgy elmennek a barátaikkal szórakozni esténként, mint korábban; ugyanúgy elmennek vásárolni sok pénzzel a hónuk alatt, mint korábban; tévéznek/YouTube videókat néznek stb., tehát miért kellene hirtelen abbahagyniuk? Semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy azt tegyék, amit eddig is szívesen csináltak, kivéve talán az önbizalomhiány, ami abból fakad, hogy stresszesnek érzik magukat amiatt, hogy korábban üres ígéretet tettek (ami szintén depresszióhoz vezethet).

Ismételt, sikertelen kísérletek a szerencsejáték ellenőrzésére, csökkentésére vagy abbahagyására

 • Minél többet játszol, annál valószínűbb, hogy függővé válsz.
 • Minél többet játszol, annál több pénzt veszítesz.
 • Minél több pénzt veszítesz, annál többet kell játszanod, hogy visszaszerezd.

A munkahely, az iskola vagy karrierlehetőség veszélyeztetése vagy elvesztése a szerencsejáték miatt

 • Egy fontos tényező amely, a munkahely, iskola vagy karrierlehetőség veszélyeztetését vagy elvesztését jelenti a szerencsejáték miatt.
 • Ismételt hazugságok a szerencsejáték mértékéről vagy a szerencsejáték okozta pénzügyi nehézségekről.
 • Jelentős pénzügyi problémák a szerencsejáték miatt, amelyek olyan alapvető szükségletek kielégítését akadályozzák, mint az élelmiszer, a ruházat vagy a lakhatás.

Hazudik a szerencsejátékkal töltött idő vagy a szerencsejáték során elvesztett pénzösszegről

 • Hazugság a szerencsejátékkal töltött idő vagy a szerencsejátékkal elvesztett pénzről. Titkolják a vele töltött időt, az elvesztett pénz mennyiségét. A szerencsejáték-függők hazudnak, hogy elrejtsék függőségüket, például azt mondják a barátaiknak és a családjuknak, hogy kevesebb időt töltenek a kaszinóban, mint amennyit valójában, vagy elrejtik a veszteségeik mértékét.
 • A veszteségek racionalizálása „a ház mindig nyer”, hogy tovább játszhassanak. Gyakori, hogy a több száz vagy több ezer dollárt (vagy még többet) vesztett szerencsejátékosok azt mondják maguknak, hogy ez rendben van, mert „a ház mindig nyer” – de ez a racionalizálás gyakran csak egy módja annak, hogy a szerencsejáték-problémával küzdő emberek igazolják a viselkedésük folytatását.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, és korábban már játszott szerencsejátékot, segítséget kell kérnie

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, és korábban már játszott szerencsejátékot, akkor valószínűleg Ön is szerencsejáték függő, és feltétlenül segítséget kell kérnie még mielőtt a problémák súlyosabbá nem válnának az életében.