Mi állhat a gyakori orrvérzés hátterében?

orrvérzés

A gyakori orrvérzés önmagában nem tekinthető betegségnek, azonban gyakran különböző megbetegedések tüneteként jelentkezik. Mivel mint tünet nem specifikus, okozhatja komoly daganatos megbetegedés épp úgy, mint meghűlés.

 Intenzitásától függetlenül, a vérzés mindig egy intő jel, ami a szervezet rendellenes működésére utal. Ezek egészen általános okokra vezethetőek vissza, azaz nem feltétlenül egy adott betegség tünete, vagy az orr sérülése okozza, hanem általánosabb természetű megbetegedésekre kell gondolnunk. Ilyen lehet a magas vérnyomás, érelmeszesedés, véralvadási zavarok, májelégtelenség, valamint egyes fertőző betegségek. A vérzést kiválthatják az orr mechanikus sérülései is, az erek sérülése, érrendszeri rendellenesség, sérült vagy száraz nyálkahártya, felső légúti fertőzés.

orrvérzés

Egyedi esetet képez a gyakori orrvérzés gyermekkorban. Három és nyolc éves kor között, majd később serdülő korban előforduló orrvérzés általában nem betegség következménye. Ha azonban túl gyakran ismétlődik, nehezen áll el és más tünetekkel együtt jelentkezik, például lázzal, gyermekorvoshoz kell fordulni. A tartósan jelentkező orrvérzést okozhatja a száj- és orrüregben található rendellenesség, például a mandula megnagyobbodása, orrsövényferdülés, vagy értágulat.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a vérzés nem feltétlenül az orrból ered, hátterében állhat tüdő- és gyomorprobléma vagy a nyelőcső visszértágulata, nem kizárt, hogy sokkal súlyosabb betegség tünetéről van szó.