Ártalmas- e a fogfehérítés?

fogfehérítés

A közhiedelem szerint a fogfehérítés ártalmas lehet a fog zománcára és károsíthatja azt. Ezen vélemények azon tapasztalatok alapján alakulnak ki, hogy a kezelés után napokig fogérzékenységre, hideg-meleg hatására kellemetlen fájdalomra panaszkodnak a páciensek. Ez az érzékenység napok alatt elmúlik magától, megfelelő fluoridos kezeléssel gyorsan megszüntethető.

A fogfehérítés fogorvosi tapasztalatok alapján nem ártalmas, mivel nem károsítja sem a dentint sem a fogzománcot, a fogfehérítő anyagok PH értéke semleges vagy közel semleges, így semmiképpen sem káros, hosszú éves tapasztalat alapján nem idéznek elő elváltozást a fogak szövetszerkezetében.

Sajnos a fogfehérítés nem végleges, 2-3 év után meg kell ismételni, de sokkal kevesebb energia ráfordításával frissíthető a hatás.

Tanácsos a fogfehérítést fogorvosi felügyelet mellett, szakszerűen elvégezni, mert a nem ellenőrzött fehérítő kezelés okozhat problémákat: a jelentkező fogérzékenység miatt a személy gyakran megszakítja a kezelést, a túlfehérítés vagy túl erős fehérítő gél használata okozhat elváltozást a metszőfogakon, kékes fekete elszíneződések jelentkeznek, amit sajnos utólag nem lehet korrigálni. Bár semmilyen káros hatása nincs, a fogfehérítés terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a kismamáknak.

Ne kezdjük el otthon a reklámokban látott fehérítőket alkalmazni, a biztos cél érdekében, mindenképpen kérjük ki fogorvosunk véleményét és az ő ellenőrzése mellett biztos tartós és esztétikus hatást érhető el. Bővebb információkért keresse a FogAbc hivatalos oldalát.