Hortenzia metszése

hortenzia

Kezdő hobbikertészként felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan fontos a metszés időpontjának megválasztása, hiszen a mezőgazdasági és kertészeti portálokon a metszés téma szinte a leggyakrabban szereplő témák közé tartozik. Jó tudni, hogy a megfelelő időszakban végzett metszés bő gyümölcstermést eredményez, a dísznövények pedig egészségesek lesznek, és pompás virágokat hoznak. Metszéssel még az elöregedett bokrainkat is megfiatalíthatjuk.

Tudnivalók a metszés időpontjának meghatározásához

Kezdő kertészként nehéz igazodni a metszés helyes időpontjának a megválasztásához, hiszen ehhez szükséges ismerni a növények növekedési ciklusát. A rosszul időzített metszéssel levághatjuk az összes virágrügyet, vagy ha nem vesszük figyelembe a hőmérsékleti viszonyokat, akkor a metszést követő fagyok végzetes kárt is okozhatnak. A legtöbb kertben tartott növény számára a tél a vegetációs időszak ideje. Míg a lombhullató cserjék és díszfák metszése télen ajánlott, addig a nyáron virágzó cserjéket például a bugás hortenziát, vagy a nyári orgonát a tavaszi növekedés előtt érdemes metszeni.

hortenzia metszése

A hortenzia metszése

A hortenzia (Hydrangea) számos fajtája megtalálható a hazai kertekben, de dézsában tartva is gyakori. Némelyik fajta egyáltalán nem igényel metszést, míg egyes fajtákat ajánlott rendszeresen metszeni: a kúszó fajták és a tányér virágzatúakat nyár végén az elvirágzást követően, a gömbvirágzatú hortenzia metszése pedig tél végén, vagy kora tavasszal végezhető el.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a teendő az elnyílt virágzattal? Télen hagyjunk fent pár elszáradt virágot a bokron, mivel a fagy elleni védekezést szolgálja, majd tavasszal metsszük vissza a szárat az első egészséges rügypárig.