Miben segíthet a családjogi ügyvéd?

  • Propono Magazin
  • Miben segíthet a családjogi ügyvéd? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • Jog
családjogi ügyvéd

Sokan gondolják, hogy a szakszerű jogi segítség igénybevétele, ügyvédi segítség kizárólag pénz kérdése. Kevésbé közismert, de hazánkban is van lehetőség ingyenes jogi tanácsadásra, és a szolgáltatás jellegéből adódik, hogy az ügyvéd feladata többnyire lezárul a tájékoztatással. Azonban a probléma bonyolultságától függően például családjoggal kapcsolatos ügyekben érdemes mérlegelni, hogy ügyvédet bízunk meg az ügyeink képviseletével.

Jogsegély szolgálat

Elsősorban az amerikai filmeket nézők körében ismert a pro bono ügyek fogalma, amikor az adott ügyvéd ingyenesen vállalja el az ügyfél védelmét. A latin eredetű szó önkéntes, ingyenes segítséget jelent. A pandémia nem csak hazánk, de az egész a világ életét alapjaiban változtatta meg, a covid járványhoz kötődően indult el a hazánkban jogsegélyszolgálat, amely azóta is igénybe vehető – elsősorban telefonon.

Milyen jogi területeken igényelnek segítséget?

Jellemzően munkajogi, munkajogi és családjogi ügyekben kérnek segítséget az ügyfelek. De az élethelyzetből adódóan és a mobilitás hátrányából kifolyólag sokan fordulnak a szolgálathoz munkaügyi vita, munkabalesetből adódó sérelemdíj, orvosi műhiba, cég kényszertörlésével kapcsolatosan, vagy nyugdíj rokkantsági nyugdíj felülvizsgálata ügyében.

Kik fordulhatnak segítségért?

Azok fordulhatnak segítségért, akik az ügy bonyolultságára tekintettel, vagy jogban való járatlanságuk, vagy hátrányos helyzetükre tekintettel, nem képesek a jogaikat érvényre juttatni.

A tapasztalatok szerint a jogsegélyszolgálatra nagy az igény, alapvető jogi kérdésekben szeretnének tájékozódni, míg másokat az élethelyzetük, vagy az egészségügyi állapotukból kifolyólag veszik igénybe az egyszerű- telefonos segítségnyújtást. Másrészt nagyon sokan vannak olyanok, akiknek az anyagi lehetőségeik miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy saját ügyvédet bízzanak meg az ügyeik intézésével, vagy szorult helyzetük megoldásával.

Mindenki mindenhez ért?

A jog egy rendkívül szerteágazó terület, így azt már az ügyfelek is tudják, hogy különböző ügyes-bajos ügyeik esetén különböző terület szakértőjéhez fordulhatnak: így például ingatlan vásárlás, ingatlan adásvételi szerződés kapcsán ingatlanjogászhoz, válási, gyermek elhelyezéssel kapcsolatos ügyekben családjogi ügyvédhez, de ha a munka során ér minket sérelem, akkor a munkajogász tud hatékony segítséget nyújtani.

A jogsegély szolgáltatás menete

A tanácsadás során a tényállás tisztázása után kerül sor a tájékoztatásra az adott jogi helyzetre vonatkozólag. Van olyan ügyvéd, akihez általános ügyekben lehet fordulni, míg másoktól speciális jogterületre vonatkozólag van lehetőség segítséget/információt kérni, például a következő esetekben:

  • általánosságban a jogok és kötelezettségek ismertetését jelenti – az ügyfél által előadottak alapján
  • az adott helyzet jogi kezelése
  • tájékoztatás az eljárás menetéről, jogorvoslati lehetőségekről
  • vagy már folyamatban lévő eljárással kapcsolatos jogi lehetőségekről
  • még meg nem indult eljárás megindításával kapcsolatos jogi lehetőségekről szól.

Továbbá a tanácsadás során az ügyfeleket felvilágosítják, hogy a személyes rászorultsága esetén hogyan, és hová fordulhat jogi segítségnyújtásért. Információt szerezhetnek arról, hogyan, milyen módon léphetnek kapcsolatba jogi segítségnyújtó szolgálattal, illetve feléjük milyen módon nyújthatnak be megbízási szándéknyilatkozatot.

A szolgáltatás jellege

A szolgáltatás jellegéből adódik, hogy az ügyvéd feladata többnyire a tájékoztatással lezárul, de vannak olyan esetek, amikor az ügyfél további segítséget igényel. Ezt követően előfordul, hogy megbízást ad az ügyvéd részére – aki ezután az ügy további vitelében már megbízással látja el a feladatot. Másrészt, ha az ügyfél anyagi lehetőségei indokolják (különösen egyszülős családok körében gyakori probléma), akkor sok esetben jogi segítségnyújtó szolgálathoz kerül át az képviselete.

Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy az ingyenes szolgáltatás nem azonos értékű azzal, ha valakit a személyes ügyünk védelmével, képviseletével bízunk meg. Ráadásul telefonon az ügyintézés csak bizonyos keretek által lehetséges. Fontos, hogy olyan ügyvédet keressünk, aki az adott szakmai kérdésben kellő jártassággal és szakmai tapasztalattal rendelkezik. Amennyiben szakértő jogi segítségre, empatikus ügyintézésre van szüksége, akkor jó választás a Kalota ügyvédi iroda. Forduljon bizalommal az iroda felkészült, és elkötelezett munkatársaihoz, akik segítsenek a kisebb-nagyobb problémák a megoldásában.