Összesen 32 pályázatot támogatnak a műemléki keretből Budapesten

  • Propono Magazin
  • Összesen 32 pályázatot támogatnak a műemléki keretből Budapesten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • Vállalkozás

Összesen 32 pályázatot támogatnak Budapest 30 millió forintos műemléki keretéből: 15 kapu, 5 homlokzat és 12 jelentős építészeti értéket hordozó épületrész újulhat meg a főváros 17 kerületében.
A műemléki keretről 22 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
Az előterjesztés szerint a műemléki keret támogatása sok, a városkép szempontjából is jelentős épület megőrzését, építészeti értékeinek megújítását segítheti elő.

A Fővárosi Közgyűlés tavalyi költségvetésében 30 millió forintot biztosított a Budapest városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukciójának, felújításának támogatására. A pályázatot 2013 szeptemberében hirdették meg, a január 3-i beadási határidőig 58 pályázat érkezett. A pályázók támogatási igénye mintegy 243 millió forintot tett ki, amely a rendelkezésre álló szétosztható keret több mint nyolcszorosa.

Az elbíráláskor előnyt élveztek azok a pályázók, akik műemléki védettségű épület, műemléki jelentőségű területen álló épület közterületről látható homlokzati épületdíszeinek, kapuzatainak felújításához vagy közintézmények nagyközönség számára is látogatható tereiben lévő belsőépítészeti, iparművészeti, képzőművészeti értékek felújításához kértek támogatást.

Az elbíráláskor arra is törekedtek, hogy a kiírásnak megfelelő pályázatok közül minél több kapjon támogatást. Figyelembe vették többek között azt is, hogy az elvégzendő munka az építészeti értékmegóvást tekintve mennyire sürgős.

A legnagyobb összegű, 5 millió forintos támogatást a VIII. kerületben a Népszínház utca 22. számú lakóépület homlokzati mozaikfríz középképének restaurálására ítélték meg. Mint a pályázat értékelésében áll, a Vidor Emil által tervezett Polgári Serfőzde bérház jelenleg fővárosi helyi védelem alatt áll. A homlokzatát díszítő mozaikfrízt Dudits Andor tervei alapján Róth Miksa készített 1906-ban.

Az I. kerület Attila út 43. szám alatt található, műemléki területen álló Petőfi Sándor Gimnázium épülete új homlokzati felirat és címer elhelyezésére 2,8 millió forintos támogatást nyert el.

A támogatott pályázatok között van a kőbányai Szent László téren található, Lechner Ödön tervei alapján épült római katolikus templom is: a plébániatemplom bejáratai burkolatának javítására 1,8 millió forint támogatást ítéltek meg.

A VII. kerületi Kertész utcában lévő Fészek Művészklub a fa falburkolatok és nyílászárók felújítására, fém ajtók cseréjére 1,5 millió forint összegű támogatást nyert el. A V. kerületi Károlyi Mihály utcában lévő Petőfi Irodalmi Múzeum pedig 900 ezer forintos támogatást kapott a kapualjból a kertre nyíló kétszárnyú kapu felújítására.