Magas számú résztvevő a bukaresti Magyar Zene Fesztiválon

Az előző évekhez képest magas számú résztvevővel, huszonnégy versenyzővel tartják az idén a 11. Magyar Zene Fesztivált.

Kósa András László, a szervező Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kedden kezdődő és pénteken véget érő, magyar szerzők műveit felvonultató zenei verseny és fesztivál résztvevőinek magas száma azzal magyarázható, hogy a tavalyi jubileumi alkalom sokat lendített a fesztivál iránti érdeklődésen. Úgy vélte, a Bukarestben tanuló fiatal zenészek már előre számítanak és készülnek a rendezvényre.
Az idei versenyzők között van négy moldovai, egy olasz, illetve egy Rotterdamban végzett és egy hannoveri diák. Az idén két négykezes zongoraduó is benevezett a megmérettetésre.
A mostani fesztivál újdonsága, hogy Ligeti György és Kodály Zoltán gordonka szólószonátája is a versenyprogram része.
A román főváros klasszikus zenei életében kulturális márkanévvé alakult esemény a klasszikus és kortárs magyar zenei értékek romániai megismertetését tűzte ki célul, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezését és támogatását, akik magyar zeneművek előadását vállalják.
A zsűri tagjai Bács Lajos karmester, zeneszerző, pedagógus, Valentina Sandu Dediu zenekritikus, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem oktatója, Stan Katalin zenekritikus, Ioan Dobrinescu zeneszerző, a román közszolgálati rádió munkatársa, és Tóth István zenetudós, a fesztivál alapítója.
A verseny és fesztivál záró momentuma a díjazottak gálakoncertje. Meghívottként fellép Borsos Edith énekművész, a Magyar Zene Fesztivál egykori díjazottja, a brăilai Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny nagydíjasa és a szegedi Nemzetközi Simándy József Énekverseny győztese, valamint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vonósnégyeseként működő Tiberius Kvartett.
A gálakoncerten köszöntik az idén 85 éves Bács Lajost, ebből az alkalomból elhangzik az Elégia énekhangra és vonósnégyesre című, Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versére írt zeneműve.