Kihirdették a 2015. második félévi hungarikum pályázat eredményét

Döntés született a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására 2015. második felében kiírt pályázat eredményéről – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

A szaktárca V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára tájékoztatását idézve ismertette: a beérkezett 115 pályázat közül összesen 68 pályázat bizonyult támogathatónak.
A 180 millió forintos pályázat támogatási összegét két célterületen használhatják fel a nyertesek.

Az első célterületen meghirdetett 170 milliós összegre magyarországi önkormányzatok határon túli, magyarok lakta településekkel együttműködésben pályázhattak, amely az értékgyűjtés elősegítése érdekében tapasztalatátadásra, külhoni értéktárak létrehozására, működtetésére, a nemzeti értékek népszerűsítésére, rendezvények megvalósítására nyújt lehetőséget. A második célterületen 10 millió forint állt rendelkezésre, amellyel hagyományos népi mesterségek, kihalófélben lévő szakmák továbbörökítését kívánják támogatni.

Az első támogatási cél tekintetében 64, a második támogatási cél esetében pedig 4 nyertes pályázó lett sikeres.
Az FM közleménye szerint az államtitkár közölte: az idén tavasszal újabb hungarikum pályázat jelenik meg várhatóan mintegy 250 millió forint kerettel, azzal a céllal, hogy az iskolásokat is bevonják az értékgyűjtés folyamatába.
Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a közleményben arra emlékeztetett, hogy 2015 a hungarikum program számára a lendületvétel éve volt. A hungarikum törvény tavalyi módosítása egyértelmű szabályozást tesz lehetővé a nemzeti értékek gyűjtését, a javaslatok beadását illetően, továbbá a múlt év végére sikerült a Magyarországon már sikeres hungarikum mozgalmat Kárpát-medencei szintre emelni.

Szakáli István Loránd beszámolt arról is, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye 2015-ben összesen 13 elemmel bővült, 42-ről 55-re nőtt az ide sorolt értékek száma. A kiemelkedő nemzeti értéket tartalmazó Magyar Értéktár elemeinek száma 107-ről 127-re nőtt.

A közlemény kitér arra, hogy az első támogatási célra benyújtott és támogathatónak ítélt pályázat alapján várhatóan 72 külhoni települési értéktár fog megalakulni, ennek 45 százaléka Erdélyben, 23 százaléka a Felvidéken, 18 százaléka a Vajdaságban, 7 százaléka Kárpátalján, 4 százaléka Muravidéken, 1,5 százaléka pedig az Őrvidéken működik majd.