Átadták a karapancsai kastély felújított történelmi parkját

Átadták csütörtökön a Gemenc Béda-karapancsai tájegységében álló karapancsai kastély felújított történelmi parkját, a rekonstrukcióra a Gemenc Zrt. 91 millió forintos európai uniós és hazai támogatást fordított.

    A parkot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója és Wutholen Sarolta, a kastélyt építő Habsburg Frigyes főherceg unokája avatta fel ünnepélyesen.
Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a kormány, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja az erdőgazdaságok természetvédelmi beruházásait a Gemencben és az ország más tájegységeiben is. Elmondta, a parkrekonstrukció egy ötszázmillió forintos felújítási program folytatása volt a karapancsai kastély területén.
A hazai kastélyparkokban évtizedeken át következetesen irtották a fákat, kultúrarombolás zajlott, aminek eredményeként alig maradt ép történelmi park az országban – emlékeztetett. Hozzátette, hogy a folyamat megfordítása az 1970-es, 1980-as években kezdődött, és még ma is tart.
Zsigó Róbert azt emelte ki, hogy a rekonstrukció azt mutatja, hogy a Gemenc Zrt. a felelős erdőgazdálkodás mellett megőrzi és gyarapítja közös értékeinket.
Csonka Tibor hangsúlyozta: a felújításnak köszönhetően Magyarország újabb történelmi díszkerttel gazdagodott, hiszen a karapancsai kastély és major az eredetihez közeli állapotban pompázik. Emlékeztetett arra, hogy az egykori Habsburg-birtok területén 1999-től kezdve végeznek felújításokat, amelynek során helyreállították 19. század végén épült kiskastélyt és az 1910-ben épült vadászkastélyt. Megemlítette: a bellyei birtok már a múlt század elején is európai hírű szarvasvadászati terület volt, Karapancsa vendége volt I. Ferenc József, II. Vilmos német uralkodó, Ferenc Ferdinánd trónörökös és a kiváló vadász, Széchenyi Zsigmond gróf is.
A kétéves projekt során a 30 hektáros majorság területéből 15 hektáron végeztek beavatkozásokat. A több mint százéves, túlnyomórészt tölgyek és kőrisek borította parkban az idős, beteg fák kezelése mellett pótolták a hiányzó fákat, helyreállították az eredeti gesztenyefa allét, a vadászkastélyt övező neobarokk díszkertet, gyümölcsfajta-bemutató kertrészt hoztak létre.
A parkban 1900 méter hosszú kerttörténeti tanösvény is épült, amely a faállomány mellett megismerteti a látogatókat vadászatok történetével és a környéken élő sokác nemzetiséggel is. A részben akadálymentesített útvonalon 44 táblán mutatják be a védett faállomány egyedeit a természetkedvelőknek.