Nagy sikerrel zárult a váci V4 fesztivál

látogatószámot megduplázva kiemelkedő sikerrel zárult a harmadik váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozó – számolt be az MTI-nek a fesztivált szervező Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

Kis Domonkos Márk emlékeztetett arra: a Visegrádi Együttműködés országainak – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – részvételével zajló V4 Fesztivál és Színházi Találkozó 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a mára erős védjeggyé váló, több száz éves múltra visszatekintő történelmi, politikai, gazdasági együttműködést a kultúra és a színház területén is meghonosítsa.
Kiemelte: ebben az évben a V4-ek és Ukrajna kapcsolata is fókuszba került, hiszen a díszvendég a világszerte ismert lembergi (Lviv) Vasárnap Színház volt, akik Csehov Cseresznyéskertjének utcaszínházi előadását mutatták be.
Mint a szervező felidézte, a programsorozatot a Nemzeti Színház díszelőadása, Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabja nyitotta. Az idei év újdonsága volt, hogy zsűrizték is az előadásokat, a versenyprogramban a Váci Dunakanyar Színház, a cseh Zlín Színház, a szlovák Gasparego Színház és a lengyel Jan Kochanowski Színház vett részt, a fődíjat a szlovák teátrum Werther, Werther című előadása kapta.
Kis Domonkos Márk kiemelte, hogy a fesztivál fel akarta hívni a figyelmet a kultúra és a színház „falakat lebontani képes erejére”, ezt szolgálta a hagyományosan a fesztivál részét képező színházi workshop is, ahol színészek és rendezők dolgoztak közösen a nemzetközi csapatban két héten át. A munka végén ebben az évben az Európa last minute című közös produkciót mutatták be nagy sikerrel Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás rendezésében, Pozsonyi Ágnes koreográfiájával. A négy ország művészeinek közreműködésével létrejött darab a különbségek és hasonlóságok témáját boncolgatva Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának jeleneit használta kiindulási alapként – tette hozzá.
A vasárnap este zárult fesztivált értékelve Kis Domonkos Márk elmondta: valamennyi színházi előadás telt házat vonzott, a nézők száma meghaladta a nyolc és fél ezret.